Notariële boeven

Juridische parasieten die allerlei wettelijk vastgelegde monopolies hebben vastgelegd en bovendien maximaal ondoorzichtige marktwerking bewerkstelligen als marktwerking toch onvermijdelijk is. Hun branchekluppie moesten ze maar eens notarieel boevenschap gaan noemen. Laat ik wat ervaring hier samenvatten die onder andere dit getier begrijpelijk maakt.

Het begint al met die hele exercitie die is bedacht om een handtekening te echten. Op zich wil ik best geloven dat er zo’n noodzaak is en dat dit helpt om allerlei criminaliteit tegen te gaan, te ontmoedigen. Maar als een mens investeert dan blijkt deze procedure vaak, bij ieder nieuw investerinkje, noodzakelijk te zijn. Ik heb gemerkt dat dan regelmatig naar een notaris in de provincie wordt verwezen waar de club waarmee je in zee gaat zich mee heeft verbonden. Natuurlijk, afreizen naar noord-oost Groningen kan worden vermeden door een notaris in de buurt uit te zoeken die voor een bedrag van veelal ruim € 40 best wel jouw handtekening wil echten. Wat ze niet vertellen is dat je het effe meer dan een tientje bij de overheid kan doen. In Amsterdam voor elf euro zoveel bij een stadsdeelraadskantoor, bijvoorbeeld https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7B7BE351E7-9E5C-4346-9B19-633342E2E812%7D. … oeps … het 2021 tarief is ineens ruim €20 … onze overheid is ook niet altijd even fijn:(

Recent kwam ik weer iets dergelijks tegen. Ik ben executeur (testamentair – tegenwoordig wordt dat beperkt tot het eerst woord geloof ik). Dan kan het gewenst zijn om een zg. executele te regelen. Daarin wordt vastgelegd dat je tekenbevoegd bent vwb de rekening van de overledene. Gewenst door een bank bijvoorbeeld. Ruim €600 bij Zaannotarissen was geloof ik het bedrag dat de weduwe van mn vader, met mij mede executeur, me noemde. Gelukkig noemde deze ook dat het wellicht ergens goedkoper kan, maar dat dat niet altijd tot een goed resultaat leidt. Klinkt als bangmakerij, lijkt me. Ergens is dit een risico bij elke overeenkomst. Maar eens kijken wat ik online vind, wat de bank van mn pa – AbnAmro – hierover zegt. Dat blijkt interessant uit te pakken. Deze bank blijkt hiervoor afspraken te hebben gemaakt met de Doe Het Zelf Notaris: https://www.doehetzelfnotaris.nl/. (Als AbnAmro – ik weet niet of andere banken hieraan meedoen – bankklant krijg je bovendien 10% korting.) Ik kom nu op minder dan de helft uit! Ja, je moet ineens van alles online invullen, meer werk dus dat je zelf moet doen. Maar de wisselwering so far gaat prima en bevalt. En het vermaledijde onderwerpje – ID, handtekening – uit de vorige alinea speelt nergens op. Bij het invullen had ik de kopie van mn ID kaart paraat. Helemaal overbodig, ze hebben iets veel beters in hun procedure ingebouwd: de online check procedure als je bij een bank inlogt. In de praktijk betekende dat voor mij dat ik obv mijn bank, ING (dus niet AbnAmro), de inlog procedure doorliep. En toen was mijn identiteit ineens afdoende vastgesteld, hoera!

Het mooie is dat hier ook een pluspunt blijkt van marktwerking. Door schaalvergroting kan een organisatie worden opgetuigd met arbeidsdifferentiatie waardoor niet bij alles – vermoedelijk bijna helemaal niet – een notaris hoeft te worden betrokken. Er is een groot back office in Woerden waar personeel vast een prima kantoorbaan heeft en de administratieve kanten doet. Maar de grootste opluchting die ik voel is dat de gedwongen winkelnering die ik altijd denk te beleven bij die notariële gassies vermeden kan worden. Dus, echt, het kan zeer de moeite waard zijn een alternatief te zoeken voor schijnbaar onvermijdelijk hoge notariskosten.